Πανεπιστήμιο
   Πατρών  
Ελληνικά English
Hydrocrites Logo
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ
ΔΙΚΤΥΟ
    Χρήσιμες συνδέσεις
Παρουσίαση 5 - Η Χρήση των Τεχνητών Υγροβιοτόπων στην Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων Μικρών Οικισμών

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1991/271/EEC, η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων είναι πλέον επιτακτική και για μικρούς οικισμούς, για τους οποίους τα συστήματα επεξεργασίας πρέπει να είναι χαμηλού κατασκευαστικού και λειτουργικού κόστους, να μην απαιτούν εντατική συντήρηση και να έχουν εύκολη εφαρμογή.

Τα συμβατικά συστήματα επεξεργασίας, όπως οι εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών, απαιτούν συνήθως σημαντική επένδυση κεφαλαίου και κατανάλωση ενέργειας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη εναλλακτικών συστημάτων επεξεργασίας, τα οποία είναι εξίσου αποδοτικά ως προς την επεξεργασία αλλά λιγότερο δαπανηρά ως προς την λειτουργία από τα συμβατικά συστήματα. Τέτοια συστήματα είναι οι τεχνητοί υγροβιότοποι που φαίνονται να αποτελούν την λύση για μικρούς οικισμούς. Αυτά τα συστήματα αυξάνουν παγκοσμίως σε δημοτικότητα και αποτελούν σήμερα την φυσική και οικονομική εναλλακτική λύση για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχουν υπάρξει διάφορες προσπάθειες για την εφαρμογή αυτών των συστημάτων στην Ελλάδα, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δοκιμαστικής κλίμακας συστήματα που χρησιμοποιούνται για την έρευνα, και πραγματικού μεγέθους συστήματα που έχουν ως σκοπό ή/και που κατασκευάζονται για να εξυπηρετήσουν οικογένειες ή κοινότητες.

Θα παρουσιάσουμε, συστήματα τεχνητών υγροβιοτόπων, ιδιαίτερα εκείνα που λειτουργούν στην Βόρεια Ελλάδα, τα οποία έχουν μελετηθεί από το εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει την καλή και συνεχή απόδοση αυτών των συστημάτων στην Ελλάδα, και προτείνει την εφαρμογή τους στις μικρού και μεσαίου μεγέθους κοινότητες.


Συνημμένα αρχεία

Παρουσίαση 5

Πανεπιστημιούπολη Ρίου, 265 04 Πάτρα  
ΤΗΛ: 261 099 6527, Τ/Ο: 261 099 6573 Η.Τ.:  yannopp@upatras.gr
Έγκριση: Συνεδρίαση Ολομέλειας 90/01-07-2009 Επιτροπής Ερευνών, Ε.Λ.Κ.Ε., Κωδικός C.788