Πανεπιστήμιο
   Πατρών  
Ελληνικά English
Hydrocrites Logo
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ
ΔΙΚΤΥΟ
    Χρήσιμες συνδέσεις
Παρουσίαση 7 - Μεθοδολογική Προσέγγιση Θεμάτων για την Ορθολογική Διαχείριση της Υδρολογικής Λεκάνης του Αλφειού Ποταμού

Σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, τα υδρομορφολογικά χαρακτηριστικά αποτελούν, μεταξύ άλλων, σημαντικά στοιχεία για την ταξινόμηση της οικολογικής κατάστασης των ποταμών. Τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας έχει γίνει εντατική χρήση πόρων των λεκανών απορροής των ποταμών (ύδρευση, άρδευση, διάθεση αποβλήτων,  αμμοχαλικοληψία, εξόρυξη λιγνίτη κ.ά.), με αποτέλεσμα οι ανθρωπογενείς πιέσεις συχνά να υπερβαίνουν τους ρυθμούς αναγέννησης των πόρων αυτών. Επιπλέον, τα έργα υποδομής (αναχώματα, γέφυρες, φράγματα κ.ά.), οι αμμοχαλικοληψίες και άλλες δραστηριότητες επηρεάζουν τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και προκαλούν αλλαγές των φυσικών ορίων των ποταμών. Η λεκάνη του Αλφειού ποταμού έχει υποστεί τα προαναφερόμενα προβλήματα, ενώ οι πιέσεις αυτές συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, παρά την λήψη ορισμένων μέτρων. Αυτό δείχνει ότι το ακολουθούμενο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής δεν είναι βιώσιμο και πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί με ένα σύγχρονο μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης.

Στην ομιλία, αφού αναλυθούν οι δυνητικές και υφιστάμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υδρολογικής λεκάνης Αλφειού Ποταμού και φανερωθεί η επιτακτική ανάγκη για την ορθολογική διαχείριση αυτής, θα παρουσιαστεί η μεθοδολογική προσέγγιση διαφόρων θεμάτων, τα οποία συναντώνται τόσο στην εν λόγω λεκάνη όσο και σε άλλες λεκάνες του εθνικού ή και του διεθνούς χώρου. Οι  προτεινόμενες πρακτικές θα πρέπει να ενσωματωθούν στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αλφειού, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.


Συνημμένα αρχεία

Παρουσίαση 7

Πανεπιστημιούπολη Ρίου, 265 04 Πάτρα  
ΤΗΛ: 261 099 6527, Τ/Ο: 261 099 6573 Η.Τ.:  yannopp@upatras.gr
Έγκριση: Συνεδρίαση Ολομέλειας 90/01-07-2009 Επιτροπής Ερευνών, Ε.Λ.Κ.Ε., Κωδικός C.788